Adrenalin gemensam nämnare

Tävlingsmänniskor är ett speciellt släkte. Vare sig det handlar om VM-kval i fotboll mellan Sverige och Mexico, spela en omgång på Casino Euro eller vad än det kan vara så kan vissa bli rent av odrägliga om man ställer frågor eller stör. De är så koncentrerade på att vinna och kan inte tänka på något annat i hela världen. Det som de sedan känner när de faktiskt vinner är en otrolig, euforisk känsla som nästan är beroendeframkallande på något vis. I vardagen känner man nästan aldrig hur adrenalinet pumpar, men den som söker skall finna. Men hur kommer det sig att man faktiskt kan känna samma känsla när man slår in en straff som vinner en pokermatch? Lås oss kolla på lite information om adrenalin:

  • Adrenalin är ett stresshormon som utstrålas från binjuremärgen efter stimulering från sympatiska nervsystemet. Det transporteras i blodet och har en rad olika effekter på vävnaderna men alltid ökar de kroppens prestationsförmåga.
  • Det utsöndras oavbrutet men extra vid till exempel hårt fysiskt arbete som springa ett lopp, vid psykisk stress och ilska.
  • Det adrenalinet gör är att sätta kroppen i en form av kampinställning. Det betyder att kroppen är redo för att slåss eller fly, man vill försvara sig på något vis.
  • Det påverkar hjärtats slagfrekvens, som ökar, och blodflödet till hjärtat och skelettmuskulaturen ökar, på så sätt är kroppen redo.

Det är helt enkelt nästan som naturlig doping som gör att man presterar bra och efteråt känner sig väldigt lycklig. Adrenalin kan också nyttjas som medicin men är väldigt farligt om man använder det felaktigt.