Aktiv eller passiv

Sporten finns överallt och i alla våra liv; i vissas mer och i andras mindre. Oavsett om vi utövar den eller om vi gillar underhållningen bekvämt i soffan så skapar sport liv och väcker känslor. Sport kan väcka ett spelberoende och ge utbrändhet, men för det mesta bidrar den till gemenskap och glädje. Oavsett om man är den aktiva eller den passiva.

Att leva på sin sport…

Många idrottsstjärnor finns det. Bolt, Kallur x 2 och Stenmark är bara några stjärnor på himlen som lyser. För det finns massor. Samtidigt som det slocknar så tänds det ständigt nya i hopp och tro att det är dem som kommer lysa starkast. Men, viktigt är att inte bara ha blicken på guldet och satsa allt på karriären. Risken för utbrändhet har blivit större då elitidrottare nu har det som heltidsarbete och med det så ökar pressen. Detta är ett växande yrke och det måste därav komma till bättre arbetsmiljövilkor och föräldrar och tränare måste börja sätta gränser. Enligt en artikel i dn.se föreslogs det inför de Olympiska Spelen i England att man ska tänka på följande:

  • Tillsätta en arbetsgrupp som skapar struktur i den idrottsmedicinska supporten
  • Personen som idrottar ska följa FN:s Barnkonvention
  • Lyfta blickarna mot omvärlden och se hur länder som exempelvis Frankrike och Ryssland jobbar med hälsokontrollsystemet

…Eller att leva för sport

Vissa föddes inte med de där snabba benen eller spänstiga kroppen. Och, vissa hade helt andra planer på vad det ville med livet. Men man behöver inte leva för att sporta, man kan ha ett vardagligt liv men andas fotboll eller gymnastik. Att ha stor koll på sin favoritsport och att vara god vän med spelsajten Betsson gör att man kan bli lika rik som elitspelare. Och vem vill inte det.