Fotboll på vintern? Ingen match!

Jo, visst blev det en match i Storuman när man introducerade isfotboll som ett sätt att övervinna sitt geografiska läge. Det sägs att den materiella omgivningen är det som lägger grunden för en människans utveckling. Det materiella kan både vara den ekonomiska situationen men också saker som är svårare att påverka; klimat, miljö och geografi. Är latinamerikaner bra på fotboll just för att de tränar i sand? Och kan norrlänningar bli bäst på fotboll när de tränar på is?

Det är väl ingen slump att nordligare länder triumferar i skidsport – de har ju sin direkta omgivning att öva på och kan börja tidigt som barn. Vi är tillsynes slavar under vår omgivning, även om det kan vara både av ondo och godo. Men nog kan man, med mänsklig kreativitet, även vända de mest ologiska förutsättningarna till styrka! Väljer man att använda sin omgivning rätt, tillgodose fotbollsutrustning till laget och göra på sitt eget sätt kan nog även de svåraste förutsättningarna vända. Det har i alla fall Storuman bevisat.

Fel miljö kan bli en fördel

Eller kanske är det hockeyutrustning som krävs, för den som väljer att gå Storumans väg och introducera isfotboll. Där vägrade man nämligen acceptera det faktum att vinterhalvåret gör det svårt att spela fotboll på. Istället tog de vad de hade: is och bowlingskor, och satte igång att spela fotboll med is under fötterna.

På Gamla Ullevi lät man sanda gräsmattan för att ge bättre underlag för spelarna. Visst kan man manipulera sin omgivning för att få underlaget att bli bättre och motverka halkrisk, och det kan vara en god idé för att få ett slags träningsstandard. Men en fotbollsspelare ska också träna på att spela på svårare underlag, och därför kan isfotboll vara ett spännande alternativ. De som har provat på hävdar bestämt att det borde bli tradition. Vi får bevaka denna lite annorlunda sportutövning och se hur det går för Storumans fotbollsprestationer i framtiden. Förhoppningen är självklart att de fortsätter med både sin isfotboll och vanliga, konventionella, fotboll! (Och inte bli för vana att landa säkert med hockeyskydden).