Världens vanligaste sport

När någon ber dig säga det första du tänker på när du hör ordet ”sport” är chansen stor att du tänker på fotboll, ishockey eller kanske tennis. Gemensamt för dessa sporter är att de alla går under benämningen ”bollsporter”. Denna ”inriktning” när det gäller sport är väl den mest populära, både att titta på och att delta i. I detta begrepp ingår klassiska sporter som fotboll, tennis och basket, men också lite mindre/nyare sporter som volleyboll, rugby och pingis. För att klassas som en bollsport ska sporten, som namnet antyder, spelas med en boll eller en puck, och ibland med hjälp av redskap som en racket eller klubba. De flesta bollsporter är lagsporter, som går ut på att man ska göra fler mål än motståndarna.

Volleyboll

Volleyboll

Denna bollsport ökar ständigt i popularitet, inte minst varianten beachvolleyboll som man kan se människor spela världen över på olika stränder. I den vanliga varianten av sporten spelar man inomhus, och syftet är att slå en boll till marken på motståndarsidans planhalva, alternativt få motståndarna att få bollen utanför planen. Mellan lagen har man ett nät som man måste undvika att slå bollen i. För herrarna sitter nätet på 2,43 meters höjd, för damerna gäller 2,24 m. Spelplanen är 18 x 9 m stor, och man är sex spelare på plan från varje lag. Uppställningen kan variera mellan 3-3, 4-2 och 5-1, där en ensam spelare får ta hand om andra passningen och försöka lägga upp till anfall. Volleyboll är en gren i sommar-OS, och har varit det sedan 1964.

Rugby

Rugby är en sorts variant av fotboll, men där det är meningen att man ska springa med bollen i händerna och göra mål hos motståndarlaget. Det sägs att spelet uppfanns av en kille som spelade fotboll, men som blev så frustrerad och otålig att han under matchen tog upp bollen i händerna och började springa med den i famnen. Rugby liknar amerikansk fotboll en hel del, men med den skillnaden att inga skydd används i rugbyn.